Nieuws

26-10-2020
Een te renoveren woning kopen: hoe weet je of het de moeite waard is?
De gemiddelde Belg heeft een baksteen in de maag. De klassieke droom? Een lapje grond kopen en daar een prachtwoning op plaatsen. Maar de wereld is veranderd. In ons volgebouwd landje vinden we net heel wat bestaande woningen met potentieel. Maar hoe onderscheid je een woning met mogelijkheden van een krot dat klaar is voor de sloop? Wij zochten het uit.
19-10-2020
8 redenen waarom kleine huizen fantastisch zijn.
We dromen allemaal wel eens van een groot kasteel met een gigantisch zwembad, een golfterrein en 9 slaapkamers om heel de familie uit te nodigen, toch? En eigenlijk is het, los van het gevoel dat je vaak door televisieseries hebt, helemaal niet nodig om in zo’n gigantisch pand te wonen. Kleine huisjes en appartementen zijn immers veel leuker. Deze 8 redenen helpen je wel over de streep!
28-09-2020
Je woning door meerdere makelaars tegelijk te koop stellen: kan dat?
Je wilt je huis, grond of appartement te koop zetten? Gelukkig heb je verschillende opties om je woning te verkopen: je kan de klus volledig zelf voor je rekening nemen, of een makelaar of notaris de verkoop laten regelen. Stel dat je de verkoop zo snel mogelijk achter de rug wil hebben, kan je dan ook meerdere makelaars tegelijk de opdracht toevertrouwen? Het antwoord is ja, maar je moet wel rekening houden met het type contract dat je met de makelaars afsluit.
21-09-2020
6 snelle spaartips voor het kopen van een huis
Een huis kopen een onbereikbare toekomstdroom? Dat hoeft helemaal niet! Het is natuurlijk wel zo dat je een deel van het bedrag zelf moet kunnen neerleggen voor je de lening kan aangaan. Maar met een beetje inspanning kan ook jij binnenkort dit puntje van je bucket list afvinken. We geven je zes manieren mee waarop het sparen voor je huis een pak makkelijker wordt. Wie een woning wil kopen, komt er helaas niet met een lening alleen. De notariskosten bijvoorbeeld, of de eigen inbreng die de bank van je verwacht, moet je zelf kunnen dragen. Hoewel sommige banken bereid zijn om meer dan 80% van het aankoopbedrag van je woning uit te lenen, geldt in België toch nog dat je ongeveer 20% hiervan zelf op tafel moet kunnen leggen. Voor een woning van 300.000 euro betekent het dat je een slordige 60.000 euro op je bankrekening moet hebben. Zit dat bedrag nog niet in je spaarvarken? Geen paniek, we helpen je op weg met deze tips!
14-09-2020
Mag je een tuinhuis of bijgebouw plaatsen zonder vergunning?
Een tuinhuis in je tuin kan extra ruimte bieden, zeker wanneer je geen zolder, kelder of garage hebt. Maar mag je zomaar een tuinhuis plaatsen of bouwen zonder bouwvergunning? Er zijn enkele voorwaarden waarmee je moet rekening houden. Sinds 1 december 2010 mag een bijgebouw (zoals een tuinhuis, serre, vrijstaande garage, …) aan een woning worden toegevoegd zonder dat je een bouwvergunning nodig hebt. Ga wel eerst na wat het bestemmingsplan voorschrijft voor jouw woning en let daarbij ook op met deze stedenbouwkundige vereisten:
07-09-2020
Wat is een verbrand pand?
Vastgoedmakelaars nemen de term ‘verbrand pand’ vaak in de mond. Wat betekent dat precies? En – nog belangrijker – hoe voorkom je dat een pand verbrand raakt? Makelaars proberen een ‘verbrand pand’ altijd te voorkomen. Dat heeft echter niets met vuur te maken. Makelaars spreken over een ‘verbrand pand’ als een woning te lang te koop staat en uiteindelijk aan een te lage prijs verkocht wordt.
31-08-2020
Waarom betaal je een huurwaarborg?
Wie gaat huren, stelt vaak op voorhand een financieel plannetje samen. Op voorhand opstellen wat je inkomsten zijn en vooral, wat je gaat uitgeven. Dat kan gaan van de maandelijkse huurprijs en lasten, tot het inkleden van je huurwoning en niet te vergeten, de huurwaarborg!
24-08-2020
Een huis (ver)kopen op lijfrente: wat is dat?
Een huis verkopen en er na verkoop in blijven wonen tot je dood? Klinkt vreemd maar het kan! Hoe, via een verkoop op lijfrente. Je leest er alles over in dit artikel. Een vriend toonde me vorige week een zoekertje voor een superleuk appartement in Lier: te koop op lijfrente. Er verschenen spontaan vraagtekentjes rond m’n hoofd. Wat is kopen op lijfrente precies? Betaal je als koper dan maandelijks een rente? En aan wie?
17-08-2020
Vermijd deze 7 blunders bij het verkopen van je huis
Een huis of appartement verkopen in België een makkie? Tja, we hebben nog altijd een stabiele huizenmarkt en genieten van lage rentevoeten. Een goed klimaat dus om je woning te koop te zetten. En toch zijn er enkele gevaarlijke, dure valkuilen. Vermijd alvast de volgende grote verkoopblunders:
10-08-2020
Mag je zelf je woning verkopen, ook al heb je een makelaar?
Wil je je huis of appartementje aan de kust verkopen nu de vastgoedmarkt in de lift zit? Misschien overweeg je dan met een vastgoedmakelaar in zee te gaan. Handig: je hoeft zelf geen bezichtigingen te organiseren of documenten in orde te brengen. Samenwerken met een makelaar is niet zo moeilijk: je ondertekent samen een contract en je makelaar gaat aan de slag om de verkoop te realiseren.
03-08-2020
Zo hou je je huis koel tijdens hete zomerdagen
Hoewel we allemaal blij zijn wanneer de zon verschijnt, zien we de temperatuur binnen toch liever niet te hoog oplopen. Zorg ervoor dat je huis zelfs tijdens de heetste hittegolf de nodige verkoeling biedt met deze tips.
01-08-2020
Augustus: Wat moet er deze maand gebeuren in de tuin?
e voorbije weken heeft je tuin -en wij allemaal- al hard afgezien met zo weinig regen. De komende maand zal het ook qua temperaturen niet echt minderen, waardoor je tuin de volle zonnelaag krijgt. Moet je dan nog iets in je tuin doen als het zonnetje schijnt en het allemaal best tropisch is? Uiteraard! Dit zijn jouw 7 to-do’s!