Nieuws

14-09-2020
Mag je een tuinhuis of bijgebouw plaatsen zonder vergunning?
Een tuinhuis in je tuin kan extra ruimte bieden, zeker wanneer je geen zolder, kelder of garage hebt. Maar mag je zomaar een tuinhuis plaatsen of bouwen zonder bouwvergunning? Er zijn enkele voorwaarden waarmee je moet rekening houden. Sinds 1 december 2010 mag een bijgebouw (zoals een tuinhuis, serre, vrijstaande garage, …) aan een woning worden toegevoegd zonder dat je een bouwvergunning nodig hebt. Ga wel eerst na wat het bestemmingsplan voorschrijft voor jouw woning en let daarbij ook op met deze stedenbouwkundige vereisten:
07-09-2020
Wat is een verbrand pand?
Vastgoedmakelaars nemen de term ‘verbrand pand’ vaak in de mond. Wat betekent dat precies? En – nog belangrijker – hoe voorkom je dat een pand verbrand raakt? Makelaars proberen een ‘verbrand pand’ altijd te voorkomen. Dat heeft echter niets met vuur te maken. Makelaars spreken over een ‘verbrand pand’ als een woning te lang te koop staat en uiteindelijk aan een te lage prijs verkocht wordt.
31-08-2020
Waarom betaal je een huurwaarborg?
Wie gaat huren, stelt vaak op voorhand een financieel plannetje samen. Op voorhand opstellen wat je inkomsten zijn en vooral, wat je gaat uitgeven. Dat kan gaan van de maandelijkse huurprijs en lasten, tot het inkleden van je huurwoning en niet te vergeten, de huurwaarborg!
24-08-2020
Een huis (ver)kopen op lijfrente: wat is dat?
Een huis verkopen en er na verkoop in blijven wonen tot je dood? Klinkt vreemd maar het kan! Hoe, via een verkoop op lijfrente. Je leest er alles over in dit artikel. Een vriend toonde me vorige week een zoekertje voor een superleuk appartement in Lier: te koop op lijfrente. Er verschenen spontaan vraagtekentjes rond m’n hoofd. Wat is kopen op lijfrente precies? Betaal je als koper dan maandelijks een rente? En aan wie?
17-08-2020
Vermijd deze 7 blunders bij het verkopen van je huis
Een huis of appartement verkopen in België een makkie? Tja, we hebben nog altijd een stabiele huizenmarkt en genieten van lage rentevoeten. Een goed klimaat dus om je woning te koop te zetten. En toch zijn er enkele gevaarlijke, dure valkuilen. Vermijd alvast de volgende grote verkoopblunders:
10-08-2020
Mag je zelf je woning verkopen, ook al heb je een makelaar?
Wil je je huis of appartementje aan de kust verkopen nu de vastgoedmarkt in de lift zit? Misschien overweeg je dan met een vastgoedmakelaar in zee te gaan. Handig: je hoeft zelf geen bezichtigingen te organiseren of documenten in orde te brengen. Samenwerken met een makelaar is niet zo moeilijk: je ondertekent samen een contract en je makelaar gaat aan de slag om de verkoop te realiseren.
03-08-2020
Zo hou je je huis koel tijdens hete zomerdagen
Hoewel we allemaal blij zijn wanneer de zon verschijnt, zien we de temperatuur binnen toch liever niet te hoog oplopen. Zorg ervoor dat je huis zelfs tijdens de heetste hittegolf de nodige verkoeling biedt met deze tips.
01-08-2020
Augustus: Wat moet er deze maand gebeuren in de tuin?
e voorbije weken heeft je tuin -en wij allemaal- al hard afgezien met zo weinig regen. De komende maand zal het ook qua temperaturen niet echt minderen, waardoor je tuin de volle zonnelaag krijgt. Moet je dan nog iets in je tuin doen als het zonnetje schijnt en het allemaal best tropisch is? Uiteraard! Dit zijn jouw 7 to-do’s!