Panden in de kijker

Nieuws

21-04-2019
Dit Vlaamse koppel bouwde een serre rond hun woning: “goedkoper dan traditioneel bouwen”
Voor de rest van je leven geen rekeningen moeten ontvangen voor elektriciteit, gas of water, kan dat? Absoluut. Architect Koen Vandewalle en zijn vrouw Samia Wielfaert van Kaseco zijn onlangs met hun vijf kinderen verhuisd naar een autonome kaswoning in het West-Vlaamse Rekkem. We bevinden ons op een boogscheut van de Franse en Waalse grens. In Rekkem, een deelgemeente van Menen, ligt deze parel van een kaswoning (of serrewoning), waar wat is dat nu precies? “Onze woning bestaat uit een houtskeletbouw omgeven door een serre. Een woning met een dubbele huid dus, waarbij de buitenhuid – de glazen kas – een microklimaat vormt rond de woning”, leggen de bewoners uit.
16-04-2019
Wat betekent ‘het verlijden van de akte’?
Om de verkoop van een onroerend goed officieel te maken, heb je een notaris nodig. Hij of zij zal dan de zogenoemde notariële akte ‘verlijden’. Maar wat betekent dat precies? We leggen het haarfijn uit in dit artikel. Zodra de koper en verkoper een compromis hebben over de prijs van een onroerend goed, moeten ze een notaris kiezen. Zowel de koper als de verkoper kiest een notaris. Het is ook mogelijk om allebei dezelfde notaris te kiezen, maar dat komt niet zo vaak voor. Tussen de ondertekening van het compromis en de authentieke verkoopakte zit maximaal vier maanden.
26-03-2019
Zo laat je je terras blinken in een oogopslag
Tijdens de wintermaanden krijgen je tuinpaden het zwaar te verduren. Niet ideaal als je tijdens de warmere maanden graag in de tuin of op je terras zit. Maar hoe maak je zo’n terrassen -of opritten- eigenlijk schoon? En wat met onkruid tussen de stenen? Wij gidsen je door het beton, de klinkers en de grind!