Panden in de kijker

Nieuws

09-07-2019
Dit zijn de energiepremies voor 2019
Het nieuwe jaar is aangebroken en traditioneel horen daar de lijstjes met goede voornemens bij. Nergens zien ze zo veel volk als in fintnesscentra in de maand januari, en ook de dieetboeken gaan als zoete broodjes over de toonbank. Maar, die investeringen zijn vaak maar van korte duur. Wil je écht investeren in een goed voornemen, denk dan eens aan het voornemen om je woning energiezuinig te verbouwen in 2019. Goed voor het milieu én voor je portemonnee op lange termijn. Als je er op korte termijn nog een extra bonus uit wil halen, dan bekijk je best of je in aanmerking komt voor een energiepremie. We zetten graag de energiepremies die je kan aanvragen in 2019 op een rijtje.
21-04-2019
Dit Vlaamse koppel bouwde een serre rond hun woning: “goedkoper dan traditioneel bouwen”
Voor de rest van je leven geen rekeningen moeten ontvangen voor elektriciteit, gas of water, kan dat? Absoluut. Architect Koen Vandewalle en zijn vrouw Samia Wielfaert van Kaseco zijn onlangs met hun vijf kinderen verhuisd naar een autonome kaswoning in het West-Vlaamse Rekkem. We bevinden ons op een boogscheut van de Franse en Waalse grens. In Rekkem, een deelgemeente van Menen, ligt deze parel van een kaswoning (of serrewoning), waar wat is dat nu precies? “Onze woning bestaat uit een houtskeletbouw omgeven door een serre. Een woning met een dubbele huid dus, waarbij de buitenhuid – de glazen kas – een microklimaat vormt rond de woning”, leggen de bewoners uit.
16-04-2019
Wat betekent ‘het verlijden van de akte’?
Om de verkoop van een onroerend goed officieel te maken, heb je een notaris nodig. Hij of zij zal dan de zogenoemde notariële akte ‘verlijden’. Maar wat betekent dat precies? We leggen het haarfijn uit in dit artikel. Zodra de koper en verkoper een compromis hebben over de prijs van een onroerend goed, moeten ze een notaris kiezen. Zowel de koper als de verkoper kiest een notaris. Het is ook mogelijk om allebei dezelfde notaris te kiezen, maar dat komt niet zo vaak voor. Tussen de ondertekening van het compromis en de authentieke verkoopakte zit maximaal vier maanden.