De voor- en nadelen van een veranda

Voordelen van een veranda
Oudere huizen hebben vaak kleine ramen. Dankzij een veranda haal je in één keer veel meer zonlicht naar binnen.
Een goed geïsoleerde veranda laat je het hele jaar door van extra woonruimte genieten.
Er bestaan veranda’s in allerlei stijlen. Je vindt dus ongetwijfeld een exemplaar dat bij jouw woning past. Het maakt niet uit of dat een fermette, pastorijwoning of modern huis is.
De grote aanwezigheid van glas zorgt voor de perfecte overgang tussen je woning en de tuin. Op die manier kun je zelfs in de winter van je tuin genieten.
Een veranda is veel sneller geplaatst dan een ‘gewone’ aanbouw. Je hebt immers maar één aanspreekpunt voor alle werken.
De mogelijkheden van een veranda zijn erg uiteenlopend. Sommigen gebruiken het als leefruimte, tuinkamer of eetplaats, anderen plaatsen er een zwembad of jacuzzi.
Veranda’s kunnen in allerlei materialen gebouwd worden. Aluminium, pvc en hout zijn het populairst.
Nadelen
Als je voor een veranda met houten schrijnwerk kiest, vergt dat wel wat onderhoud.
Je krijgt extra veel ramen om te wassen. Sommige glaspartijen zijn bovendien niet eenvoudig te bereiken en vereisen dus een professionele glazenwasser.
Het kan in de zomer ontzettend heet worden in een veranda. Plaats je een veranda op het zuiden? Kies dan zeker voor zonnewering (bijvoorbeeld in de vorm van screens), zonwerend glas of dakventilatie.
Een veranda is een behoorlijke investering. Reken al snel op 1.000 tot 1.500 euro per vierkante meter.
Je levert een stuk van je terras of tuin in.
Je hebt in bepaalde gevallen geen bouwvergunning nodig maar er geldt wel meldingsplicht. Je verandabouwer geeft graag advies.
Een veranda is dus een prima investering. Het waardeert je woning op en laat toe om de bewoonbare oppervlakte uit te breiden. Bovendien zijn er ontzettend veel mogelijkheden zodat de veranda goed matcht met de stijl van je woning. Ook handig: je krijgt één aanspreekpunt voor het totaalpakket. Op vlak van ontzorging kan dat dus tellen.

Auteur: EM
Foto: Faidalunox.com